![]() | Zapiekanka Kętrzyńska z Szynką KruchąPrzepis w kategorii: Potrawy z drobiu
- 0 komentarzy (430 wizyt) Dodany przez Redakcja 633 dni temu Zgłoś do moderacji Skala trudności: Łatwe
Czas wykonania: więcej niż 60 minut
Składniki: - Szynka Krucha Gzella 200g
- filet z piersi kurczaka Gzella 500 g - Schab pieczony Gzella 200g - włoszczyzna bez kapusty 1 porcja - cebula 150g - pieczarki 200g - bułka tarta 1 łyżka - masło 2 łyżki - starty ostry żółty ser 3 łyżki - koncentrat pomidorowy 1 łyżka - pokrojona natka pietruszki 2 łyżki Sos: - masło 2 łyżki - mąka 1 łyżka - mleko 1 szklanka - śmietana ½ szklanki - sól, pieprz, cukier do smaku - soku z cytryny 1 łyżeczka Sposób wykonania: Filety z piersi kurczaka myjemy, gotujemy w niewielkiej ilości wody z włoszczyzną. Miękkie wyjmujemy i kroimy na kawałki. Przygotowujemy sos: w rondelku topimy masło, dodajemy mąkę, robimy białą zasmażkę. Rozprowadzamy zimnym, przegotowanym mlekiem i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą, sokiem z cytryny i szczyptą cukru. Zdejmujemy z ognia, wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy. Lekko studzimy. Umyte pieczarki i cebulę kroimy w plasterki. Na patelni topimy łyżkę masła, szklimy na nim cebulę, dodajemy pieczarki i kilka minut smażymy na dość silnym ogniu. Szynkę Kruchą i Schab pieczony kroimy w paski, łączymy z pieczarkami, koncentratem pomidorowym, filetem z kurczaka i przyprawami. Dokładnie mieszamy z sosem beszamelowym. Przygotowaną masę układamy w posmarowanym masłem i posypanym bułką tartą żaroodpornym półmisku, posypujemy startym żółtym serem i grudkami masła. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180˚C i zapiekamy ok. 20 min.
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z ziemniakami lub ryżem i surówką. ![]() Zarejestruj się aby dodać przepis do ulubionych. |