Login:   Hasło:  
 Zapamiętaj mnie
Nie masz jeszcze konta ? Zarejestruj się!

Rozgrzewający bigos na zimne dni

Przepis w kategorii: Potrawy z wołowiny - 0 komentarzy (939 wizyt)
Dodany przez Gość 723 dni temu Zgłoś do moderacji
Skala trudności: Łatwe  Czas wykonania: mniej niż 30 minut
Składniki:
- 1,5 kg kapusty kiszonej
- 0,5 kg kapusty świeżej białej
- 1 pęto kiełbasy Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
- 100 g boczku
- 250 g wołowiny bez kości
- 250 g łopatki wieprzowej
- 2 cebule
- 2 pomidory
- garść śliwek wędzonych
- 150 ml czerwonego wina
- 2 łyżki oleju
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka kminku
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:
Kapustę kiszoną przepłukujemy pod wodą. Odcedzamy nadmiar soku i drobno kroimy. Kapustę świeżą szatkujemy. Wkładamy je do dużego garnka, zalewamy wrzącą wodą i dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy około godziny. Kroimy drobno cebulę i podsmażamy do czasu, aż się zeszkli. Dodajemy do niej pokrojoną w plasterki kiełbasę i smażymy aż się zarumieni. W osobnym garnku gotujemy litr wody. Kroimy boczek, wołowinę i łopatkę w kostkę. Gdy woda zacznie wrzeć dodajemy do niej pokrojone mięso. Gotujemy około 20 minut i odcedzamy. Sprawdzamy czy kapusta jest miękka i dodajemy do niej mięso oraz cebulę z kiełbasą. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i pokrojone wrzucamy do garnka. Gotujemy wszystko przez 20 minut na małym ogniu, bez przykrycia. Jeśli w garnku jest nadmiar wody, odlewamy ją. Dodajemy czerwone wino i gotujemy przez kolejne 15 minut. Doprawiamy wszystko kminkiem, majerankiem, solą oraz pieprzem oraz dodajemy śliwki. Do osiągnięcia pełni smaku dusimy na małym ogniu jeszcze przez godzinę, od czasu do czasu mieszając. Podajemy ze świeżą bułką.
Zarejestruj się aby dodać przepis do ulubionych.
Brak ocen.Oceń przepis:Ocena zapisana!
    
Napisz swój komentarz:
Autor:

Jeżeli posiadasz konto na naszym portalu, zaloguj się.

Podaj wynik działania cztery + trzy = Wpisz CYFRĘ !
Tymczasowe zabezpieczenie antyspamowe :)
 
Mamy już 956 przepisów !
Najpopularniejsze przepisy tego tygodnia:
Jedzenie na pocieczenie - mini szarlotka jak u mamy w 5 minut Brak oceny. 
Skala trudności: Łatwe  Czas przygotowania: mniej niż 30 minut

0 komentarzy, 10 wizyt.
Dodany przez: Gość 2 dni temu.
Wypróbuj przepis i skomentuj!
Nieśpieszne śniadanie - Tosty XXL z buraczanym hummusem, jajkiem i kaparami Brak oceny. 
Skala trudności: Łatwe  Czas przygotowania: mniej niż 30 minut

0 komentarzy, 9 wizyt.
Dodany przez: Gość 2 dni temu.
Wypróbuj przepis i skomentuj!
Ribollita z jarmużem i aldamerem Brak oceny. 
[ Zupy ]

Skala trudności: Średnie  Czas przygotowania: 30 - 60 minut

0 komentarzy, 7 wizyt.
Dodany przez: Gastrosfera 3 dni temu.
Wypróbuj przepis i skomentuj!
Najaktywniejsi użytkownicy w tym tygodniu:
Gastrosfera Przepisów: 1 (225)
Pokaż ostatnie przepisy
Weź udział w rankingu - Zarejestruj się !