![]() | Stromboli z serem żółtym i brokułamiPrzepis w kategorii: Potrawy z mąki i jaj
- 0 komentarzy (809 wizyt) Dodany przez Gość 1220 dni temu Zgłoś do moderacji Skala trudności: Średnie
Czas wykonania: więcej niż 60 minut
Składniki: Składniki na ciasto
• 15 g świeżych drożdży • łyżeczka cukru • łyżeczka soli • 3 łyżki ciepłej wody • 500 g mąki pszennej tortowej typ 480 lub luksusowej typ 550 • szklanka letniej wody • dwie łyżki oliwy z oliwek • 1 jajko Składniki na farsz: • 250 g sera żółtego Gouda MSM Mońki • 250 g brokułów Sposób wykonania: Drożdże pokruszyć, dodać cukier i 3 łyżki ciepłej wody, wymieszać. Tak przygotowany zaczyn przykryć i odstawić na 20 minut. Wymieszać mąkę z solą, dodać oliwę i wodę, wyrobić ciasto. Powinno być gęste, elastyczne i delikatnie lepić się do dłoni. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut. Ser zetrzeć na tarce, brokuły wrzucić do osolonej, wrzącej wody i gotować przez około 3-4 minuty. Ciasto rozwałkować na prostokąty o wymiarach mniej więcej 20x30 cm. Na środek nałożyć farsz i zawinąć. Wierzch delikatnie ponacinać nożem, w kilku miejscach, wzdłuż krótszego boku. Bułki przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na około 30 minut – do momentu, aż wyraźnie zwiększą swoją objętość. Przed pieczeniem posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem. Stromboli piec w temperaturze 200 stopni, przez około 25-30 minut do momentu zarumienienia się ciasta.
Smacznego! ![]() Zarejestruj się aby dodać przepis do ulubionych. |