![]() | Bakłażany faszerowane mięsem z sosem czosnkowo-ziołowymPrzepis w kategorii: Potrawy z wieprzowiny
- 0 komentarzy (971 wizyt) Dodany przez Gastrosfera 1339 dni temu Zgłoś do moderacji Skala trudności: Łatwe
Czas wykonania: mniej niż 30 minut
Składniki: - bakłażan - 2 średnie sztuki - mięso mielone - 500g - cebula - 2 średnie sztuki - papryka świeża - 1 szt. - czosnek - 4 ząbki - natka pietruszki - ½ pęczka - pomidor - 2 szt. - sól, pieprz do smaku - ser żółty - 200g - sos czosnkowo-ziołowy Tarsmak Sposób wykonania: Bakłażany umyć, przeciąć na pół i wydrążyć środki. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę, wyciśnięty czosnek, zioła prowansalskie, posiekaną natkę oraz sól i pieprz do smaku. Dołożyć także ok. 100g sera żółtego pokrojonego w kostkę, wszystko dokładnie wymieszać i napełnić bakłażany. Na mięso położyć pokrojonego
w cząstki pomidora i posypać pozostałym serem startym na tarce. Tak przygotowane bakłażany położyć na natłuszczoną blaszkę i upiec w temp. 180st.C przez ok. 45 - 50 minut. Podawać z sosem czosnkowo-ziołowym Tarsmak. ![]() Zarejestruj się aby dodać przepis do ulubionych. |