Login:   Hasło:  
 Zapamiętaj mnie
Nie masz jeszcze konta ? Zarejestruj się!

Jesienne muffinki z suszoną żurawiną

Przepis w kategorii: Desery - 0 komentarzy (1076 wizyt)
Skala trudności: Łatwe  Czas wykonania: 30 - 60 minut
Składniki:
Czego potrzebujemy
ok. 300 g mąki pszennej
ok. 160 g cukru
2 łyżek kakao
ok. 75 g mlecznej czekolady
ok 75 g gorzkiej czekolady
szklanki suszonej żurawiny
2 łyżeczek proszku do pieczenia
ok. 80 g roztopionego masła
dużego jajka
3/4 szklanki mleka
papieru do pieczenia
Sposób wykonania:
Jak przygotować ciasto?
1. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce razem z kawałkami pokrojonej lub startej wcześniej czekolady. Dorzucamy żurawinę.
2. Roztopione masło, jajko i mleko wlewamy do drugiej miski i dokładnie mieszamy.
3. Łączymy mokre i suche składniki – pamiętajmy, żeby nie mieszać ich zbyt mocno. Delikatne połączenie składników sprawi, że muffinki idealnie wyrosną.

Jak upiec idealne muffinki?
Ciasto powinniśmy powkładać do specjalnych papilotek – foremek, w których upieką się nasze słodkości. Tradycyjne papilotki możemy jednak zastąpić zwykłym papierem do pieczenia – wystarczy powycinać z niego kwadraty i odpowiednio uformować, a następnie wlać do nich ciasto (trwały papier do pieczenia, który nie podrze się w trakcie formowania, posiada w swojej ofercie m.in. marka Jan Niezbędny).
Muffinki wkładamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do maksymalnie 200 stopni.
Zarejestruj się aby dodać przepis do ulubionych.
Ocena: 5.00Oceń przepis:Ocena zapisana!
    
Napisz swój komentarz:
Autor:

Jeżeli posiadasz konto na naszym portalu, zaloguj się.

Podaj wynik działania cztery + trzy = Wpisz CYFRĘ !
Tymczasowe zabezpieczenie antyspamowe :)
 
Mamy już 974 przepisy !
Najpopularniejsze przepisy tego tygodnia:
Lista pusta.