![]() | Frittata ze szpinakiem i żółtym seremPrzepis w kategorii: Kuchnia dietetyczna
- 0 komentarzy (970 wizyt) Dodany przez Gastrosfera 1552 dni temu Zgłoś do moderacji Skala trudności: Łatwe
Czas wykonania: mniej niż 30 minut
Składniki: • 4 jajka
• 2 plasterki szynki • garść szpinaku • 3 plasterki sera żółtego, np. Gouda MSM Mońki • 1 cebula • oliwa z oliwek • tymianek, bazylia • natka pietruszki • sól, pieprz i chili do smaku Sposób wykonania: Szpinak dokładnie myjemy, rozgrzewamy patelnię z oliwą i podsmażamy cebulę. Następnie dodajemy liście szpinaku, całość smażymy 2-3 minuty aż zmięknie. W misce ubijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy tymianek i bazylię oraz podsmażony szpinak z cebulą. Wszystko mieszamy. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną w małe kawałki szynkę i ser żółty, a następne zalewamy masą jajeczną. Wygładzamy, aby masa równomiernie się rozłożyła. Smażymy ok. 6 - 8 minut na małym ogniu aż frittata będzie ścięta. Po zdjęciu z ognia danie posypujemy startym żółtym serem. Aby wszystkie składniki dobrze się ścięły a ser zarumienił, firttatę wkładamy na kilka minut do rozgrzanego do 150°C, piekarnika.
Smacznego! ![]() Zarejestruj się aby dodać przepis do ulubionych. |