Login:   Hasło:  
 Zapamiętaj mnie
Nie masz jeszcze konta ? Zarejestruj się!

Kandyzowany imbir

Przepis w kategorii: Przetwory - 0 komentarzy (1309 wizyt)
Dodany przez pysia 2750 dni temu Zgłoś do moderacji
Skala trudności: Łatwe  Czas wykonania: więcej niż 60 minut
Składniki:
½ kg świeżego imbiru
40 dag cukru
2 goździki
100 ml octu jabłkowego
woda
Sposób wykonania:
Świeży imbir płuczemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Wkładamy do wrzącej wody, gotujemy przez 15 minut i odcedzamy.
Następnie gotujemy ¾ szklanki wody, cukier i goździki około 10 minut. Do takiego syropu wkładamy imbir i gotujemy jeszcze przez 15 minut. Zostawiamy w syropie na 12 godzin, po czym doprowadzamy do wrzenia i gotujemy następne 10 minut. Na koniec wlewamy ocet jabłkowy i znów gotujemy kilka minut. Imbir wraz z gorącym syropem przekładamy do słoików i od razu zamykamy.
W tej postaci imbir dodaje się do ciast, dań na słodko i do takich mięs jak wieprzowina i drób.

Zarejestruj się aby dodać przepis do ulubionych.
Brak ocen.Oceń przepis:Ocena zapisana!
    
Napisz swój komentarz:
Autor:

Jeżeli posiadasz konto na naszym portalu, zaloguj się.

Podaj wynik działania cztery + trzy = Wpisz CYFRĘ !
Tymczasowe zabezpieczenie antyspamowe :)
 
Mamy już 974 przepisy !
Najpopularniejsze przepisy tego tygodnia:
Lista pusta.