Login:   Hasło:  
 Zapamiętaj mnie
Nie masz jeszcze konta ? Zarejestruj się!

Polędwica Rajcy

Przepis w kategorii: Potrawy z wołowiny - 0 komentarzy (1292 wizyt)
Dodany przez ROMA 2962 dni temu Zgłoś do moderacji
Skala trudności: Średnie  Czas wykonania: więcej niż 60 minut
Składniki:
jedna polędwica wołowa
½ l białego wina
2 cebule czerwone
masło /najlepiej ziołowe/
1 łyż. pieprzu ziarnistego
1 łyżeczka jagód jałowca
3 goździki
1 liść laurowy
3 łyż. octu
30 g oleju
½ szkl. śmietanki
sól
pieprz
Sposób wykonania:
Mięso wkładamy do miski, wrzucamy pokrojoną w plasterki cebulę, pieprz ziarnisty, jałowiec, goździki i liść laurowy,. Następnie wlewamy wino i ocet. W takiej marynacie musi postać przez 3-4 dni w chłodnym miejscu.
Wyjmujemy mięso z marynaty i osuszamy w lnianej ściereczce. Marynatę przecedzamy przez sito. Przyprawy z marynaty podpiekamy w garnku na oleju. Po 2-3 minutach dolewamy wodę z marynaty i na dużym ogniu gotujemy tak długo, aż zostanie tylko 2 filiżanki wywaru. Będzie to podstawowy składnik do przyrządzenia sosu.
Mięso pieczemy z obu stron przez około 8-10 minut. Posypujemy je solą i pieprzem. Po czym zdejmujemy z patelni i kładziemy w ciepłe miejsce. Na patelnię wlewamy pozostały wywar i dodajemy dwie małe kosteczki masła. Na koniec dolewamy pół kubka śmietanki.
Zarejestruj się aby dodać przepis do ulubionych.
Brak ocen.Oceń przepis:Ocena zapisana!
    
Napisz swój komentarz:
Autor:

Jeżeli posiadasz konto na naszym portalu, zaloguj się.

Podaj wynik działania cztery + trzy = Wpisz CYFRĘ !
Tymczasowe zabezpieczenie antyspamowe :)
 
Mamy już 974 przepisy !
Najpopularniejsze przepisy tego tygodnia:
Lista pusta.