![]() | Kwaszenie kapustyPrzepis w kategorii: Przetwory
- 4 komentarzy (1584 wizyt) Dodany przez pysia 2871 dni temu Zgłoś do moderacji Skala trudności: Średnie
Czas wykonania: więcej niż 60 minut
Składniki: 2 kg kapusty białej
1 duża marchewka 2 płaskie łyż. soli Sposób wykonania: Na wstępie uwaga. Do kiszenia nie używamy kapusty, która ma zielone liście, ale o liściach i miąższu białym.
Kapustę kroimy, lub szatkujemy na szatkownicy. Wkładamy do dużego naczynia. Marchewkę trzemy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy 2 płaskie łyżki soli. Mieszamy wszystko rękami, żeby wydzielał się sok z kapusty. Gdy kapusta puści sok, to jest już czas, żeby przekładać ją do kamionkowego garnka, lub słoja. Jednak kapusta zdecydowanie jest lepsza, gdy kisi się w garnku z kamionki. Zatem przekładamy warstwami po trochę kapusty i każdą warstwę dobrze ubijamy. Najlepsza do tego będzie ubijaczka do ziemniaków, lub kulka drewniana do mieszania ciasta. Ubijamy tak długo, aż wydobędzie się na wierzch sok. Gdy już ubijemy kapustę kładziemy na wierzch talerzyk, a talerzyk przyciskamy kamieniem, lub słoikiem wypełnionym wodą. Jeśli kapustę robimy w słoju, to możemy ją spasteryzować przez nie więcej niż 15 –20 minut. Jednak taka spasteryzowana kapusta bardziej nadaje się na bigos, czy zupę niż na surówkę. Zarejestruj się aby dodać przepis do ulubionych. |