Login:   Hasło:  
 Zapamiętaj mnie
Nie masz jeszcze konta ? Zarejestruj się!

Pieczeń wołowa na dziko

Przepis w kategorii: Potrawy z wołowiny - 1 komentarz (1805 wizyt)
Dodany przez pysia 2978 dni temu Zgłoś do moderacji
Skala trudności: Średnie  Czas wykonania: więcej niż 60 minut
Składniki:
Marynata /inaczej bejca/:
2 szkl. wody
½ szkl. octu
1 cebula
1 liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu czarnego
kilka ziaren jałowca

Do pieczeni:
1 kg wołowiny bez kości /najlepiej zrazówki/
10 dag słoniny
¾ szkl gęstej śmietany
1 łyżeczka mąki pszennej
szczypta cukru
sok z cytryny
oliwa /lub smalec/
2 grzybki suszone
sól
pieprz
Sposób wykonania:
Aby mięso skruszało trzeba włożyć je w marynatę. Do garnka wlewamy 2 szklanki wody. Cebulę kroimy w talarki i wrzucamy do garnka z wodą. Dodajemy 1 listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu i jałowca. Wszystko to zagotowujemy, a gdy woda zacznie wrzeć, wlewamy ½ szklanki octu i jeszcze przez parę minut gotujemy. Następnie studzimy. Taką marynatą zalewamy mięso, przykrywamy ściereczką, lub pokrywką i wstawiamy na 2 dni w chłodne miejsce. W między czasie parę razy odwracamy mięso, żeby skruszało z każdej strony. Wyjmujemy mięso z marynaty i osuszamy. W paru miejscach z każdej strony robimy otworki i wkładamy w nie pokrojoną w słupki słoninę. Robi się tak po to, żeby mięso nie wysychało i było cały czas soczyste. Mięso solimy, oprószamy mąką i obsmażamy na tłuszczu ze wszystkich stron. Przekładamy do brytfanki. Tłuszcz z patelni wlewamy do mięsa. Na patelnię wlewamy trochę wody i zagotowujemy, żeby ściągnąć z patelni cały smak i wlewamy wszystko do brytfanki. Dodajemy grzybki i po przecedzeniu marynaty wszystko co w niej było. Mięso wkładamy do piekarnika na 2,5 godziny do temperatury 200 stopni. W czasie pieczenia polewamy mięso marynatą i odwracamy parę razy. Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy go, żeby odpoczęło, a w tym czasie robimy sos. Śmietanę mieszamy z mąką, dodajemy trochę gorącego sosu, żeby zahartować śmietanę /żeby się nie zważyła/ i cały czas mieszamy. Wlewamy do brytfanny i zagotowujemy. Doprawiamy szczyptą cukru, odrobiną soku z cytryny, solą i pieprzem do smaku i przecedzamy sos. Mięso kroimy w plastry nieco skośnie w poprzek włókien.
Zarejestruj się aby dodać przepis do ulubionych.
Ocena: 5.00Oceń przepis:Ocena zapisana!
    
Skomentował : louttyflouh 2301 dni temu Zgłoś do moderacji
http://www.viagradel(...)onAnynccib - http://www.viagradel(...)onAnynccib - viagra store viagra safe
a href=http://www.viagradelightful
.com/GonAnynccib>viagra pill/a>
Ocena: + 0- 0  Cytuj
Napisz swój komentarz:
Autor:

Jeżeli posiadasz konto na naszym portalu, zaloguj się.

Podaj wynik działania cztery + trzy = Wpisz CYFRĘ !
Tymczasowe zabezpieczenie antyspamowe :)
 
Mamy już 974 przepisy !
Najpopularniejsze przepisy tego tygodnia:
Lista pusta.