Login:   Hasło:  
 Zapamiętaj mnie
Nie masz jeszcze konta ? Zarejestruj się!

Zakwas na żur

Przepis w kategorii: Przetwory - 1 komentarz (1239 wizyt)
Dodany przez ROMA 3130 dni temu Zgłoś do moderacji
Skala trudności: Łatwe  Czas wykonania: 30 - 60 minut
Składniki:
1 kg żytniej mąki
3 l wrzącej wody
skórka żytniego chleba
1 ząbek czosnku
Sposób wykonania:
Do dużego słoja, lub kamiennego garnka wsypujemy mąkę i wlewamy tyle wrzącej wody, żeby po wymieszaniu zrobiła się papka. Gdy papka będzie zimna wlewamy resztę już letniej wody i znów mieszamy. Dodajemy kawałek skórki żytniego chleba i posiekany ząbek czosnku, aby przyspieszyć zakwaszanie. Garnek lub słój obwiązujemy gazą i wstawiamy w ciepłe miejsce. Już po 3 dniach zakwas na żur powinien być gotowy.
Przelewamy go do wyparzonych słoików, lub butelek i szczelnie zamykamy. Stawiamy w chłodne miejsce. Tak przechowywany zakwas możemy trzymać do dwóch tygodni.
Zarejestruj się aby dodać przepis do ulubionych.
Brak ocen.Oceń przepis:Ocena zapisana!
    
Skomentował : louttyflouh 2300 dni temu Zgłoś do moderacji
http://www.viagradel(...)onAnynccib - http://www.viagradel(...)onAnynccib - viagra price viagra price
a href=http://www.viagradelightful
.com/GonAnynccib>viagra pill/a>
Ocena: + 0- 0  Cytuj
Napisz swój komentarz:
Autor:

Jeżeli posiadasz konto na naszym portalu, zaloguj się.

Podaj wynik działania cztery + trzy = Wpisz CYFRĘ !
Tymczasowe zabezpieczenie antyspamowe :)
 
Mamy już 974 przepisy !
Najpopularniejsze przepisy tego tygodnia:
Lista pusta.