Login:   Hasło:  
 Zapamiętaj mnie
Nie masz jeszcze konta ? Zarejestruj się!

Kapuśniak z kwaśnej kapusty

Przepis w kategorii: Zupy - 0 komentarzy (426 wizyt)
Dodany przez pysia 1517 dni temu Zgłoś do moderacji
Skala trudności: Łatwe  Czas wykonania: 30 - 60 minut
Składniki:
25 dag mięsa z kością
30 dag kapusty kwaśnej
3 duże ziemniaki
1 cebula
1 liść laurowy
3 dag mąki
5 dag masła
2 dag duszonych grzybków
25dag włoszczyzny
szczypta kminku
sól
pieprz
cukier
i jak ktoś lubi ząbek czosnku
troszkę oliwy
Sposób wykonania:
Mięso myjemy i zagotowujemy. Zbieramy szumowiny. Kapustę wyciskamy / ale nie myjemy, żeby składniki odżywcze nie wypłukać/, kroimy na drobno i wkładamy do odszumowanego mięsa. Solimy ale ostrożnie bo kapusta nieraz jest już słona, dodajemy pieprz, kminek, liść laurowy grzybki pokruszone. W osobnym garnku gotujemy włoszczyznę obraną i pokrojoną w paseczki, następnie dodajemy do włoszczyzny ziemniaki również obrane i pokrojone w kostkę. Gotujemy prawie do miękkości. Cebulę szatkujemy i szklimy na oliwie. Gdy włoszczyzna i ziemniaki już się ugotują odcedzamy i wkładamy ziemniaki, włoszczyznę i cebulę do gotującej się kapusty. Robimy zasmażkę z masła i mąki. To znaczy na talerzyku wgniatamy masło w mąkę i taką papkę wrzucamy do kapuśniaku. Gotujemy jeszcze trochę, żeby rozprowadzić zasmażkę. Próbujemy czy nie za mało solo, lub czy nie za kwaśne. Dodajemy cukier i ewentualnie jeszcze sól i pieprz. Zupa musi być trochę kwaśna.

Zarejestruj się aby dodać przepis do ulubionych.
Brak ocen.Oceń przepis:Ocena zapisana!
    
Napisz swój komentarz:
Autor:

Jeżeli posiadasz konto na naszym portalu, zaloguj się.

Podaj wynik działania cztery + trzy = Wpisz CYFRĘ !
Tymczasowe zabezpieczenie antyspamowe :)
 
Mamy już 775 przepisów !
Najpopularniejsze przepisy tego tygodnia:
Grillowany filet z kaczki z zielonym purée i sosem czosnkowo – ziołowym Brak oceny. 
Skala trudności: Łatwe  Czas przygotowania: 30 - 60 minut

0 komentarzy, 33 wizyt.
Dodany przez: Gastrosfera 1 dzień temu.
Wypróbuj przepis i skomentuj!
Świąteczne śledzie z sosem czosnkowym Brak oceny. 
Skala trudności: Łatwe  Czas przygotowania: więcej niż 60 minut

0 komentarzy, 8 wizyt.
Dodany przez: Gastrosfera 1 dzień temu.
Wypróbuj przepis i skomentuj!
Najaktywniejsi użytkownicy w tym tygodniu:
Gastrosfera Przepisów: 2 (166)
Pokaż ostatnie przepisy
Weź udział w rankingu - Zarejestruj się !