Login:   Hasło:  
 Zapamiętaj mnie
Nie masz jeszcze konta ? Zarejestruj się!

Pstrąg w galarecie

Przepis w kategorii: Potrawy z ryb i owoców morza - 2 komentarzy (1127 wizyt)
Dodany przez Mike 1491 dni temu Zgłoś do moderacji
Skala trudności: Średnie  Czas wykonania: 30 - 60 minut
Składniki:
1 pstrąg
bulion warzywny lub rybny
3 marchewki
1 por
1 puszka groszku
żelatyna
przyprawy: pieprz, ziele angielskie

w fazie konsumpcji konieczne będą: połówka cytryny, chrzan bądź ocet spirytusowy.
Sposób wykonania:
No coż, albo kupujemy pstąga w całości i musimy go sami wyfiletować i wypatroszyc, albo kupujemy już wypatroszonego. Zależy od dostępności w sklepie. Jak mamy w całości to obcinamy głowę, potem ciach od spodu po brzuchu i wyjmujemy wnetrzności. Rybi łepek można zachować do bulionu. Pozostałą część ryby myjemy, czyścimy z łusek i ostrym nożem oddzielamy od kręgosłupa. Zasadniczo jest to banalne, o ile ma się ostry nóż. Ostry, a nie tydzien temu ostrzyłem !! To sekret filetowania ryb. Potem kroimy rybę na kawałki, aby mniej więcej pasowały do salaterek i ludzi przy stole. Można wieksze, a można i mniejsze - jak kto woli.
Dobrze, mamy zatem pokrojona rybę. Teraz bulion. Do zimnej wody wrzucamy marchewkę, pora, rybi łepek - opcjonalnie można kupić rybną kostkę rosołową, hehe, niektórzy maja w sklepach ;D Jak ktoś nie lubi moze uzyc kosty zwyczajne warzywnej. Dorzucamy ziele angielskie i pieprz. Gotujemy do wrzenia i kilka minut dalej - właściwie aż marchewka zrobi się miekka :) Potem zmniejszamy ogień i delikatnie wrzucamy rybę do wody. Tutaj nalezy zachować ostrożność i zdrowy rozsądek, bo ryba lubi się rozpadać na kawałki. Gotujemy 2 może 4 minutki i wyjmujemy rybę na talerz.
Wyjmujemy również warzywa, a w zamian wrzucamy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia.
OK. step 3. układanie ryby w salaterkach. Kroimy marchewkę w talarki i układamy na dnie salaterek. Posypujemy groszkiem. Na to układamy kawałki ryb, w rozsądnej odległości od siebie i całość posypujemy jeszcze fantazyjnie groszkiem. Teraz kilka łyżek powoli stygnącego bulionu i wstawiamy salaterki z zawartością do lodówki. Zasadniczo robimy to po to, aby nasza kompozycja z marchewek, groszku i ryby nie pływała sobie, tylko przykleiła się do dna. Mniej wiecej po 10 minutach powinno zakrzepnąć i wtedy zalewamy do końca gęstniejącym już lekko bulionem. Wstawiamy ponownie. Finał. Aha, dobrze jest jak ryba w całości przykryta jest galaterką - więc warto pomysleć wcześniej, aby bulionu nagotować naprawdę dużo :)

Podajemy z chrzanem, świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny lub octem
Zarejestruj się aby dodać przepis do ulubionych.
Ocena: 5.00Oceń przepis:Ocena zapisana!
    
Najlepszy komentarz:
Odpowiedział : Gość 1402 dni temu
Właśnie takiego przepisu szukałam
Ocena: + 1- 0
Pozostałe komentarze naszych użytkowników:
Skomentował : Gość 1402 dni temu Zgłoś do moderacji
Właśnie takiego przepisu szukałam
Ocena: + 1- 0  Cytuj
Skomentował : louttyflouh 627 dni temu Zgłoś do moderacji
http://www.viagradel(...)onAnynccib - http://www.viagradel(...)onAnynccib - viagra brand viagra uk
a href=http://www.viagradelightful
.com/GonAnynccib>where to buy viagra/a>
Ocena: + 0- 0  Cytuj
Napisz swój komentarz:
Autor:

Jeżeli posiadasz konto na naszym portalu, zaloguj się.

Podaj wynik działania cztery + trzy = Wpisz CYFRĘ !
Tymczasowe zabezpieczenie antyspamowe :)
 
Mamy już 769 przepisów !
Najpopularniejsze przepisy tego tygodnia:
Dagwood sandwich – komiksowa i pomysłowa kanapka do szkoły Brak oceny. 
Skala trudności: Łatwe  Czas przygotowania: mniej niż 30 minut

0 komentarzy, 82 wizyt.
Dodany przez: Gość 3 dni temu.
Wypróbuj przepis i skomentuj!
Najaktywniejsi użytkownicy w tym tygodniu:
Weź udział w rankingu - Zarejestruj się !